tiistai 22. syyskuuta 2015

Bataattia x 3

image

Kunnossa-valmennuksen myötä oon alkanut syömään bataattia aika paljon useammin kuin ennen. Aikaisemmin mie valitsin ravintolassa aina lisukkeeksi bataattiranut, mutten koskaan itse valmistanut bataattia ruoaksi. Yllättävän yksinkertaisilla jutuilla saa vaikka millaisia herkkuja aikaan, enkä oo ehtinyt kyllästyä bataattiin, vaikka sitä on tullut vedettyä monta viikkoa nassuun. Mie ajattelinkin esitellä teille kolme helppoa tapaa, miten tuon epäilyttävän näköisen möhkäleen saa muunnettua herkulliseen syötävään muotoon.

(Jos mie muuten saisin päättää, olisin isona ruokakuvaaja. Kiertäisin vaan ravintoloissa kuvaamassa niiden annoksia ja söisin sitten masun täyteen. Oon joskus sanonutkin, että vaikka yleensä tyypit kuvaa luontoa tai ihmisiä, mie tykkään eniten ottaa valokuvia juuri ruoasta, hehee.)

Ensimmäinen vinkki vitonen on bataattimuussi:

image

Kuvan bataatti on pilkottu ensin lohkoiksi, kypsennetty uunissa ihan pehmeäksi, muussattu haarukalla ja maustettu. Laitoin jo uuniin bataattien mukaan vähän öljyä, suolaa ja pippuria, mutta muussaamisen jälkeen lisäsin joukkoon vielä rouhittua valkosipulia, timjamia, basilikaa sekä lisää suolaa. Lisäsin mukaan muussaamisvaiheessa myös tilkan maitoa, jotta bataatin sai vähän pehmeämpään muotoon.

Bataattimuussi on ehkä uusi lemppari just siksi, että mausteet tarttuu siihen mukavasti ja mössön saa maustettua paremmin kuin perinteiset lohkot. Ensi kerralla ajattelin kokeilla laittaa mukaan pinaattia ja ehkäpä myös parsakaalta, saa nähdä miltä sitten maistuu. Kuvassa on muuten mun toinenkin lemppari, nimittäin pannulla paistettu ja hunajalla sekä soijalla maustettu parsakaali.

image

Muussia nopeampi tapa valmistaa bataatti on kypsentää se uunissa lohkoina. Tässä on mun vakkari: paloiksi, öljyä ja mausteita, uuniin vartiksi. Sopii esimerkiksi kanapihvien kanssa kuin nappi silimään, ja toimii myös bataattiburgereissa.

Viimeinen vinkki on bataattiranut. Mulla on vielä etsinnässä se paras tapa valmistaa näitä, sillä mun laiskan naisen reseptillä (oliiviöljy, mausteet ja uuniin) ranskalaisista ei tule niin rapeita ja hyviä kuin voisi jollain toisella reseptillä tulla. Tässä tietenkin hämää se, että ravintoloiden versiot on tyyliin uppopaistettuja ja omat ranut maistuu siksi tylsältä... Mutta ajattelin kokeilla ensi kerralla pitää bataatteja vähän pidempään uunissa ja kovemmalla teholla, ehkä se tekisi koostumuksesta paremman.

Jos jollain on hyviä vinkkejä bataattiranuihin (tai miksei muuhunkin aiheeseen liittyvään) niin kommenttia tulemaan!

image

19 kommenttia:

  1. Loistavia vinkkejä! Ite oon kans bataatin ystävä ja pitäis kyllä kokeilla näitä kaikkia omassaki keittiössä. Ranuja oon kerran tehnyt ja niistä tuli kans sellasia pehmeitä, vaikka tein jonku löytämäni ohjeen mukaan... Jos keksit jonku tavan saada niistä ite rapeita, niin jaa sitten täällä se vinkki! ;)

    www.mariannesendenali.com

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, kiitti! Ja kiitti kommentista taas :)

      Poista
  2. Bataattiranskalaisista saa rapeita kun pyörittelee maissijauhoissa ennen uuniin laittamista. Kulhoon öljyä, mausteita oman maun mukaisesti ja lopuksi jauhoja reilusti.
    Terveisin bataattihullu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aa jotaki jauhoja mie oon aatellu että tarvitsis, nyt selvis että mitä! Kiitti paljon :)

      Poista
  3. ooh bataatti on kyllä tosi jees! tein jossaki vaiheessa aika paljonki nuita ranuja mutta nyt en oo pitkään aikaan tehny, taisin vähä kyllästyä lopulta. mutta nyt vois kokeilla taas! hihi kiitti inspiksestä <3

    VastaaPoista
  4. Bataatti on niin hyvää. Oon siitä aikaisemminkin tykännyt, mutta jostain syystä vasta tänä kesänä oon syönyt enemmän. Mies söi viime pikkujouluristeilyllä bataattiranskalaisia ja piti itsekin maistella pari. Kerran ollaan tehty himassa niitä sen jälkeen. En oo oikeastaan koskaan tykännyt ranskanperunoista, mutta bataattiversio on tosi ihanaa.

    Juhannuksena tein bataattikiekkoja/bataattiburgeria ja pari kertaa oon tehnyt bataattikeittoa. En jaksa oottaa joulua, kun haluan tehdä bataattilaatikkoa (tai bataatti-punajuurivuokaa).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Bataattikeitto! Ja bataattilaatikko oiiiiiii kuulostaa hyvältä! Ootko kokeillu punajuuri-vuohenjuusto-yhdistelmää uunissa? Varsinkin pinjansiemenien kans hullun hyvää :)

      Poista
    2. En oo, pitää varmaan joskus kokeilla. Itse oon laittanut punajuurilaatikkoon sinihomejuustoa.

      Poista
  5. Suosittelen testaamaan myös kurpitsaa, jos tykkät bataatista, sillä kurpitsa on aika samankaltainen mutta minusta vieläkin maukkaampi. Lisäksi kurpitsaa saa just nyt kotimaisena!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei mie just katoin tänään kaupassa vihannesosastolla että hulluna kurpitsaa ja mietin että onko ne vaan Halloween-koristeeksi :D Haha pitää vissiin ottaa testiin, kiitti vinkistä :)

      Poista
  6. liotathan bataattiranuja ensin kylmässä vedessä ennen uuniin laittoa? ite en tätä ekoilla kerroilla tienny tehhä, sen jälkeen aina ja rapeita on! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No en liottanut! Katoinkin netistä että tuo on vissiin ihan must juttu, pitää ens kerralla tehä :)

      Poista
  7. Oi, bataatti on herkkua! Bataattilaatikko on hyvää jouluna, meillä oli viime vuonna ja kyllä maistui :) Jos siis laatikoista yleensäkään tykkää. Hyvää bataattiranujen ohjetta olen koittanut itsekin metsästää, hyviä vinkkejä näyttää löytyvän täältä kommenteista :) Ravintoloiden bataattiranut on ihan parhaita, mutta ei tosiaan terveellisiä :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja oi johonki kunnon majoneesiin dipattuna........... Huomaa että alkaa herkkulakko vaikuttaa ku pelkistä mielikuvista menee sekasin :D

      Poista
  8. Bataattilaatikko nam <3 mun äiti teki joskus aivan sairaan hyvää bataattikeittoa, siinä oli punasia linssejä, tomaattia ja chiliä! Pitäis itekin tehä, kauhee nälkä tuli nyt :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei meillä ois vissiin muuten noita aineksia, vois kokeilla! Kiitti vinkistä :)

      Poista
  9. Mun isovanhemmat oli kesän alussa kyläilemässä mun luona Helsingissä ja oon kauan ja moneen otteeseen ehdottanut voitaisko tehdä bataattiranskiksia, mutta he ei oo ikinä suostunut syömään.. :D Noh nyt sit Helsingissä valitsin ravintolan, missä oli tarjolla vaan bataattiranskiksia normien sijaan. Mun muori ei ottanut kuitenkaan ollenkaan, mutta vaari kyllä otti. Noh loppujen lopuksi muori ja vaari oli munkin bataattiranskiksilla, kun vaarin omat oli syöty, kun hehän ihastui niihin täysin. Harvemmin isovanhemmat edes tulee lapsenlapsen lautaselle, vaikka ruokaa jäis.

    Ihana bataatti<3 Se vaan on niin pirun kova pilkkoa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ihanat, tuli hymy huulille! Ja ihana Essi <3

      Poista

SITE DESIGN BY RYLEE BLAKE DESIGNS